Thursday, 23 July 2015

raya tak habis lagi


Assalamualaikum dan hai!
first of all,selamat hari raya!,oke raya still on walaupun dah bukak sekolah /sobss/ . Maaf zahir dan batin to all muslim dan muslimat,kawan-kawan,saudara-mara,unknown,bloggers sekalian. Kalau ada perkara yang aku tersebut sampai buat korang marah ke apa an,harap dimaafkan. Zero zero eh? ^^

Sorry takdak gambaq nak share kat korang,kah kah. Raya tahun ni kelam kabut sikit. Mana taknyaa abang-abang semua belajo jauh-jauh,ada kat Pulau Pinang,Shah Alam lagi jauh kelantan nun. Teman duk perak jah. Mulalah nak book tiket cepat-cepat,mula-mula cadang nak balik pahang dulu hari pertama sebab raya pertama belah ayah aku semua takdak kat klang,so balik pahang lah belah mak aku en. Lepasty mula lah putar-putar belit,abang-abang aku semua panik nak balik mana sebernanya. Adik-beradik semua dah beso-beso belake , kereta Innova,nak muat 10 orang lagi,mana nak sumbat 2 orang lagi? atas bumbung? -.-

Last-last decide semua balik pahang,book tiket bas pergi pahang semua. End of the story. Kereta luas lah sikit lepas tolak 2 orang abang aku. First raya tu aku tak rasa apa-apa,serius. Tak ada rasa gembira,tak ada rasa nak nangis cam dulu-dulu,rasa macam kurang seseuatu ,taktahu amendenye. Duit raya dapat pun aku tak rasa best. Aku fikir punya lama siap tenung kubur tepi rumah atok aku lagi,nak dapat inspiration.
Paling tak suka bila adik beradik mak aku datang, T_T kenapa?? satu perkataan, malu. Malu sebab adik-beradik mak aku banyak anak-anak diorang lelaki dan hensem-hensem COUGH COUGH! aku ni pemalu sikit. tak,banyak.

Malu sebab anak-anak diorang semua pandai-pandai otak jenis otak mesin. Ada sorang saudara aku ni dia tercalon 50 orang pelajar terbaik ,dapat pergi overseas , kecik je aku rasa ._. nak dibandingkan dengan aku?. KAH..memang outssss. Ada yang sebaya dengan aku,haish jangan cakap ah kan , sememangnya pandai dari aku,malu iolls. Taktahu nak taruk mana muka ni? T_T Argh. /flashback// Dulu kecik-kecik teringat dengan diorang le aku banyak main, main nyorok siap nyorok dalam tandas. Main macam-macam, rapat memang rapat. Rindu gila. rindu nak dengar deme ajak main. Tapi....dah beso ni...krik..krik..krikk.. aku sendiri asyik duduk dapur,tak dapur bilik tidur..taktahu la..rasa malu. Aku je yang OVER dekat rumah tu...ahahaha rasa cam boy over flower...kahkah. Well,aku tahu diorang saudara aku,takdelah kemarok sangat aih.

Paling best lah,aku pergi laut Batu Hitam dekat Balok,pahang. Best gila,angin laut tu rasa nyaman. Nak mandi takboleh sebab dah pakai lawo-lawo nak beraya rumah orang,pergi kejap je,rasa nak tidur dekat situ. Nyaman je rasa ~ takdak gambar nak tunjuk. Kamera pun takdak. Henset pun tak mandang. Cedihh.. tapi still dalam memori aku ^_^ so yang suka pergi bercuti tu ce test pergi batu hitam balok,best! ~ ^^ bye salam aidilfitri. adioss~ sayonara~ wasalam.

Friday, 3 July 2015

trauma

Assalamualaikum! sappbruh~
sedar tak sedar dah nak raya iyedok? Lagi beberapa hari lagi. Gembira ada sedih ada :') sedih ramadhan yang mulia ni nak tinggalkan kita,sedih sebab kena ganti puasa lagi...waarghhhhh(╥︣﹏᷅╥) k fine.

Sejak kejadian 'tu' berlaku terus aku trauma. Sejak kejadian 'tu' berlalu , ia muncul semula. Apa? Api! , korang takut api tak? kalau takut yeayy kite geng! Kejadian 'tu' bermula masa aku di zaman innocent , aku ni jenis yang cepat lalai , buat kerja sikit termenung buat kerja sikit terlupa itu ini. Memang tak ingat dah jenis telan semut 2 3 tong agaknya?. So,waktu tu aku nak panaskan kuali..entah macam mana syok beno nyembang dengan adik sampai terlupa kuali tu. Tuptup api marak naik dlm kuali tu,haishh aku mula la kelam kabut , tak tentu arah ropenye,yang adik aku boleh gelak,katanya macam 'fire bander' mende tah yang dalam cite the legend of aang tu.

Dengan rasa takut , lantas aku ambil sejag air lalu cuah kedalam kuali. Perghhh! berasap-asap,abih siling aku jadi kelabu. Memang time tu tak bagitahu bonda la.ahaha mau kena piyat telinga. Mak aku kata kalau dah berapi-api jangan dituangnya air nanti lagi marak tapi time tu mungkin Allah sayangkan aku jadi api tu surut. Memang aku tak pikir apadah selain letak air. Api lawan air , air le menang kan? 

Sejak kejadian tu la aku takut nak bukak api,soo..aku nak bagitahu yang kejadian sebijik ni berlaku lagi..tapi dekat sekolah. Pengetua a.k.a guru sains aku buat eksperimen tentang perubahan kimia. Masa tu semangat gila nak buat,tapi budak cina jela yang nak buat,bukak api semua keja deme lah. Aku cuma tolong memerhati. Masatu kitorang tengah panaskan serbuk Plumbum dalam mangkuk sejat. kecik je. Nak tengok serbuk tu cair. Masa tu group aku jela serbuk yang first cair sebab kitorang punya sikit je serbuknya. 

Then,pengetua a.k.a guru sains aku pun sukat suhu dengan termometer kiranya buat demo le kan. Tengah nak sukat suhu,naik sampai keatas le merah yang ada dalam termometer. Panas la maksudnya. Aku tengah berdiri tepi benda alah tu..nak tengok suhunya. Tiba-tiba benda tu pecah!..kuat gila bunyi letupan tu. Aku taktahu punca dari apa,agaknya panas sangat. Kan dekat bawah termometer ada warna merah kan? apa namanyaa..mercury kut..habis kena tudung membe aku,ada yang kena pipi sikit. Aku kena dekat jari..pedih gila rasanya.

Masa tu hanya Allah s.w.t je tahu betapa takutnya aku,jantung aku berdegup laju,tapak tangan aku basah,tangan aku ketar-ketar. Aku jerit-jerit dalam hati, sebab aku takut mercury tu masuk mulut aku. Dahlah puasa. Pastu cikgu suruh basuh tangan,tiba-tiba aku nangis *tutupmuka* gila! Cuba bayangkan benda tu meletup depan-depan mata kita..kalau aku tak toleh tempat lain,aku dah ada dekat hospital dah. trauma terus tengok api,walaupun sebesar zarah kesannya beso. Dalam hati aku sumpah seranah cikgu sains tu,alat keselamatan pun tak pakai..memang awesome. Tak nak aku jejak makmal sains tu lagi.HMPHHH! Asdfghjkl#$%